Pečené kuře s bylinkovým máslem

Jarní bylinky, svěžest citronů a pečené kuře to jde prostě úžasně k sobě a když si k tomu ještě dáte šťouchané brambory s pažitkou ,které i díky bylinkovému máslu chutnají božsky budete v sedmém nebi. Recept je velmi jednoduchý a naučím Vás v něm nachystat si úžasné bylinkové máslo, které se ideálně hodí ke kuřecímu nebo rybímu masu, což se pro nadcházející grilovací sezónu bude jistě víc než hodit. K receptu jsem využila kvalitní máslo z prodejen La Formaggeria, které má nejen krásnou žlutou barvičku,ale hlavně dokonalou máslovou chuť! K pečenému kuřeti můžete podávat stejně jako já šťouchané brambory nebo pokud máte raději klidně i bramborovou kaši. Recept je psán pro 4-5 osob.



Ingredience na bylinkové máslo ( množství je i do zásoby ):
  • 200 g kvalitního změklého másla
  • 3 ks domácího česneku, prolisovaného
  • sůl
  • kůra z jednoho velkého chemicky neošetřeného citronu
  • hrst čerstvě nasekané petrželky
  • farmářské kuře o váze cca 1-1,3 kg
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • hrnek vody
  • 1 velký citron ,který zbyl z přípravy másla
  • bylinkové máslo, necelých 100 g
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • petrželka
  • maličký kousek bylinkového másla
  • cca 10 ks brambor 
  • čerstvá pažitka
  • sůl
Pokud máte silný mixér dejte jednoduše všechny suroviny do mixéru a párkrát promixujte než se vše krásně spojí. Pokud máte slabší mixér klidně vše promíchejte vidličkou apod. Vznikne lehounce petrželkou nazelenalé máslíčko, které voní po česneku a citronu. Díky česneku je i pikantní a sůl přidejte lehce podle vaší chuti. Takto připravené máslo využijete jednak k přípravě kuřete v takto změklém stavu a za druhé část dáte ztuhnout do lednice k servírování nebo přípravě topinek, grilované ryby apod.



Ingredience na pečené kuře:
  • farmářské kuře o váze cca 1-1,3 kg
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • hrnek vody
  • 1 velký citron ,který zbyl z přípravy másla
  • bylinkové máslo, necelých 100 g
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • petrželka
Troubu si předehřejeme na 180°C a nachystáme si pekáč s víkem, kam se nám vejde celé kuřátko. Kuře očistíme a opatrně nadzvedneme kůži od prsou, pod kůží prsíčka lehce nařízneme, tak se chuť lépe vpije do masa. Do prostor pod kůží dáme větší porci bylinkového másla, to samé dovnitř kuřete. Stehna i lehce kuře zespodu na některých místech lehce nařízneme. Poté trochu potřeme zbývajícím máslem a dobře osolíme. Na dno pekáče rozložíme větvičky rozmarýnu a silné plátky citronu. Na takto vylepšené dno položíme kuře, posypeme petrželkou a zalijeme necelým hrnkem vody, přiklopíme a dáme péct na 45 minut. Během této doby kuře občas podlíváme výpekem.


Ingredience na šťouchané brambory:
  • maličký kousek bylinkového másla
  • cca 10 ks brambor
  • čerstvá pažitka
  • sůl

Po uplynutí 45 minut sejeme víko pekáče a dál kuře dozlatova pečeme. Mezitím si oloupeme brambory a dáme vařit doměkka do osolené vody. Poté vodu slijeme, k bramborám přidáme kousínek másla a dobře rozšťoucháme. Nyní už jen osolíme a servírujeme s pečeným kuřetem.
Kuřátko je díky této přípravě křehké, vůbec není vysušené a úžasně voní! Pokud jste jen dva uberte pouze na bramborách a kuře využijte do salátů nebo sendvičů, kde potěší daleko víc než běžně grilovaný kousek kuřecího prsa.



Dobrou chuť


Komentáře

Oblíbené příspěvky