Plněné cukety

Cukety a rajčátka jsou jasným symbolem léta, takže proč tyhle dvě nespojit? A když použijete krásné kulaté druhy cuket bude to víc než luxusně vypadající dobrota, která také skvěle chutná. Samozřejmě můžete plnit jakékoliv druhy - klasickou, žlutou apod.


Ingredience pro dvě osoby:

  • 2 ks kulatých cuket, vydlabaných a vnitřek nakrájený na malinké kousky
  • sůl
  • pepř
  • 200 g mletého hovězího masa
  • olivový olej
  • 1 červená cibule, velmi nadrobno nasekaná
  • 1 stroužek česneku
  • cca 10 ks sušených rajčat, nasekaných na kostičky
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • strouhaný sýr Gran Moravia
  • čerstvá bazalka
  • sušené oregáno, je výraznější než čerstvé
  • 80 ml červeného vína
Na lžíci olivového oleje dozlatova opečeme cibuli, přidáme sušená rajčata a vše necháme maličko změknout, poté na minutu přidáme česnek. Nyní přijde na řadu mleté maso, které osolíme i opepříme plus nakrájený vnitřek cuket a opékáme pár minut do zhnědnutí. Zalijeme konzervou rajčat a červeným vínem, přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme než vznikne hustší omáčka.

Mezitím předehřejeme troubu na 190°C a dáme na cca 20-30 minut péct vydlabané cukety lehce zakápnuté olivovým olejem, opepřené a osolené. Takto cuketky změknou a vnitřek bude mnohem lepší. 

Hotovou masovou směs ochutíme bylinkami, solí a pepřem, plus vmícháme velkou hrst nastrouhaného sýra. Vše naplníme do cuket a dáme zapéct do trouby na 15 minut. Poté zapneme na gril a cukety navrch posypeme opět strouhaným sýrem, pečeme dozlatova. 


Podáváme buď samotné nebo překrojené na polovinu s pečivem, pak bude porce pro 4 osoby. Pokud Vám zbude trochu omáčky doporučuji smíchat se špagetami a hned bude další jídlo třeba na oběd do práce :)

Dobrou chuť

Komentáře

Oblíbené příspěvky