Marcipánová vánočka

Dnes tu pro Váš mám další z receptů na vánočky, které jsem letos pekla, tato je z blogu Pink Flamingo, který jsme objevila těsně před Vánoci. Vánočka mě zaujala, právě obsahem marcipánu, který je běžnější spíše do štoly, než do klasické kynuté vánočky. Chuťově je vánočka maličko sušší, ale chuťově výraznější než klasická, marcipán zde udělá opravdu zajímavou chuť. Je to taková kombinace extra sladké štoly s vánočkou a jelikož štolu moc nemusím, tak mě tenhle recept moc potěšil :)


Ingredience :

  • 80 g rozinky minimálně hodinku namočené v Amarettu ( místo rumu, je kvůli obsahu marcipánu Amaretto mnohem vhodnější ) 
  • 100 g mandlí 
  • 30 g čerstvého droždí 
  • 80 g bílého krupicového cukru 
  • 150 ml plnotučného vlažného mléka 
  • špetka soli 
  • 400 g polohrubé mouky 
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • 1 lžička citronové kůry 
  • 3 žloutky plus jeden žloutek na potření vánočky 
  • 100g rozehřátého a trochu zchladlého másla 
  • 100 g marcipánu, nakrájeného na malinké kostičky 

Nejprve si do mísy rozdrobíme droždí, které zalijeme mlékem, přidáme lžičku krupicového cukru a dáme na deset minut na teplé místo aktivovat droždí. Poté přidáme mouku smíchanou se špetkou soli, cukr, vanilkový extrakt, máslo, žloutky, citronovou kůru a vše vypracujeme v hladké těsto. Poté ještě zapracujeme rozinky, mandle a marcipán. Hotové těsto necháme dvě hodiny na teplém místě kynout.


Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na požadovaný počet kousků, z kterých vyválíme štíhlé válečky, které zaplétáme do copů, které vrstvíme na sebe a upevníme špejlemi jak jsme zvyklý u vánočky aby nám v troubě nesjela. Celou vánočku pěkně pomašlujeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do trouby předehřáté na 170°C. Pečeme dozlatova a zda je vánočka upečená, poznáme testem špejlí - když do těsta zapíchnete v nejvyšším bodě špejli a vyjde čistá máme upečeno :) Vánočku vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. Podáváme pocukrovanou moučkovým cukrem.


Dobrou chuť



Komentáře

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky