Marocký losos s kuskusem

Pokud nemáte v plánu klasickou Štědrovečerní večeři, mám pro Vás tip na změnu, tento losos je vhodným jídlem sice hlavně na letní dny,ale jedná se o lehké jídlo ,které je příjemnou obměnou nebo jen zdravím tipem na večeři.


Časové údaje: max 30min
Ingredience pro dvě osoby:
  • 1 citron
  • 2 lžičky marocké směsi koření ( lžička skořice, muškátového oříšku, mletého nového koření, mletého koriandru a sladké papriky , špetka chilli a mletého pepře )
  • 1 velký česnek
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 filety lososa bez kůže
  • 150 g celozrnného kuskusu
  • 2 lžičky medu
  • hrst posekaných mátových lístků
  • sůl
  • pepř
 Troubu předehřejte na 200°C. Z jednoho citronu nejprve nastrouháme na jemno kůru ,poté vymačkáme šťávu. Kůru a polovinu šťávy smícháme se směsí koření, prolisovaným česnekem, polovinou nakrájených cibulek a polovinou olivového oleje. Osolíme a opepříme, rybu dáme do této marinády a necháme hodinu odležet.


Jakmile je ryba dostatečně naložená , dáme kuskus do mísy, přidáme lžičku oleje, zbylou štávu z citronu a nakrájené cibulky, vše zalijeme 150-180 ml osolené horké vody. Zakryjeme a necháme přiklopené odstát. Losos i s marinádou dáme do zapékací mísy a dáme péct do trouby, pečeme asi deset minut. Pak každý filet pokapeme medem a zapékáme dalších šest minut.

Do hotového kuskusu přidáme mátu a popřípadě dochutíme solí nebo citronem. Ihned podáváme se skrojkem čerstvého citronu. Myslím, že výtečnou chuť máty, citronu a medu si víc než zamilujete :)

Dobrou chuť

Komentáře

  1. Jani, dávám sice přednost klasické Štědrovečerní večeři,ale toto je též velmi lákavé, luxusní večeře! Recept si ukládam a přeji Ti krásné Vánoce plné pohody a všeho dobrého...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jelikož na večeři jezdíme k rodičům, tak máme také vždy klasiku :) Tak jsem si musela udělat něco speciálního před Štědrým dnem :) Tobě také krásné a klidné vánoční svátky se spoustou dobrého jídla

      Vymazat
  2. Teda to vypadá naprosto úžasně. Na kuskus už mám strašně dlouho chuť a lososa můžu vždy :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky