Italské sušenky Cantucci s vánočním kořením

Cantucci jsou sušenky, které mají svůj původ v Toskánsku kde se tradičně namáčejí do bílého dezertního vína Vin Santo nebo do hořkého likéru Averna. Jedná se o různé varianty sladkých kořeněných sušenek, které jsou tvrdší a křupavější než klasické sušenky, také mají vždy tvar "půlměsíce". Samozřejmě jsou dobré i jen tak bez vínka nebo k dobré kávičce. Konkrétně tenhle recept mám z loňského či předloňského časopisu Apetit,ale zkusila jsem je upéct až letos o Vánocích a setkaly se s naprostým úspěchem :))) A to i bez vínka. Dělala jsem je dokonce mezi svátky znova a pak ještě na narozeniny kamarádky, která si je výslovně vyžádala. Rozhodně nejde o nijak složitý recept ,takže se nebojte, že až si je Vaše rodina oblíbí strávíte hodiny v kuchyni :))


Ingredience na cca 40-50 půlměsíčků, záleží na velikosti:
  • 350g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku  
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého nového koření ( nejlépe je koupit celé kuličky a rozdrtit je v hmoždíři, tak si uchovají své aroma )
  • špetka muškátového květu 
  • 250 g třtinového cukru
  • 3 rozšlehaná celá vejce
  • nastrouhaná kůra z 1 bioocitronu ( pokud máte radši vůni pomeranče určitě nahraďte kůru z citronu pomerančovou kůrou )
  • 85 g rozinek
  • 85 g sušených višní  
  • 50 g loupaných mandlí 
  • 50 g nesolených loupaných pistácií 

Troubu předehřejeme na 170°C a mezitím si připravíme těsto. V míse smícháme mouku s kypřicím přáškem, kořením a cukrem. Až vše smícháme, přidáme citronovou kůru a dobře rozšlehaná vejce, těsto nejprve promícháme pomocí vařečky a pak zapracujeme rukama na pomoučněném vále. Až se dokonale spojí v pružné těsto, zapracujeme do něj celé oříšky, višně i rozinky. Pokud chcete můžete tři hodinky před začátkem přípravy namočit višně s rozinkami do rumu, sušenky pak voní ještě o fous lépe a zvlášť u višní se chuť opravdu vylepší.


Až budete mít oříšky krásně zapracované, rozdělte těsto na 4 stejné díly a z každého vyválejte asi 30 cm dlouhý váleček. Plech vyložte pečícím papírem a na každý dejte dva válečky,ale pozor ať nejsou moc blízko u sebe, počítejte s tím, že se válečky mírně roztečou do stran. Pečeme cca 25min jen do té doby než těsto zpevní,ale stále zůstává bledší. Válečky necháme trošku vychladnout a pak je nakrájíme vroubkovaným nožem na pečivo. Krájíme trochu šikmo na cca centimetrové plátky. Ty pak klademe zpět na plech. Troubu ztlumíme na 130°C a pečeme zhruba 20min, tady je čas trochu od oka, jelikož já je pekla vždy o něco dýl, prostě jakmile zezlátnou vyndáme je z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí už můžeme mlsat, v této chvíli jsou totiž nějkřupavější, prostě super suchárky :)) ale nedoporučuji pro dědečky a babičky s umělým chrupem..


Dobrou chuť

Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Já taky, nejprve jsem se fakt bála komentářů na téma jak jsou sušenky tvrdé apod., ale po vyzkoušení jsem si je i s přítelem fakt zamilovala a hlavně díky směsi koření krásně voní :)))

      Vymazat
  2. wau, aj tieto sušienky sa mi páčia! ....viem si predstaviť aj tú vôňu :-).....a krásne fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou fakt strašně dobré, mohu jen doporučit, variant na tyto sušenky je hoodně

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář :)

Oblíbené příspěvky